Stovnertårnet er et godt utgangspunkt for å oppleve natur og kulturminner. Turmulighetene er veldig mange, og vi har noen forslag. Nærmest tårnet ligger Liaskogen med flere fine turmål – selv om vi også kan nevne at det finnes kulturminner rett under tårnet, nemlig skålgroper (disse er skiltet).
I utkanten av Stovner sentrum står Stovnertårnet i skogbrynet av Liaskogen, det lokale navnet på "hundremeterskogen" som strekker seg fra Stovnerbakken og Tangerud i sør til Tokerudtjern i nord, altså nærmere bestemt ca. 2.500 meter. I praksis er Liaskogen området langs lysløypa ved foten av åsen, der også grensen til Skedsmo kommune går.
Helt på grensen
Det er bare 400 meter fra tårnet til kommunegrensen. Liaskogen utgjør, sammen med det mye større skogområdet på høydedraget øst for kommunegrensen, et stort, sammenhengende turområde. Stovner-beboere bruker området flittig og allsidig, sommer som vinter.
Gilderaasen
Det skogkledde høydedraget, som strekker seg omtrent 4 km langs kommunegrensen mellom Oslo og Skedsmo, fra Nittedal kommune i nord til Lørenskog kommune i sør, kalles Gjelleråsen (eller Gilderaasen) fra gammelt av, og bør ikke forveksles med industri- og boligområdet med samme navn i nordenden av åsen. Det høyeste punktet er 324 moh. og ligger på den toppen som også i nye kart heter Gjelleråsen. Skiforeningen kaller området Gjelleråsmarka. Fra Stovnertårnet i vest, over Gjelleråsen til E6 i øst, måler skogområdet ca. 2,5 km.
Skogen fortsetter riktig nok også videre sørøstover fra Djupdalen (der E6 går), ca. 1 km inn i Lørenskog over høydedraget Skjettenåsen. To underganger "binder" skogen sammen på tvers av E6, én i sørvest og én i nordøst. Å passere E6 er ikke et åpenbart turforslag, men for den som ikke lar seg stanse av hindringer, er det et fint område også på andre siden. Rett inntil E6 ligger det en motocross-bane ved den sørlige undergangen, så vær litt på vakt om du skulle være "eventyrlysten".
Turtips og aktiviteter
- Vil du oppleve Liaskogen, har du flere muligheter. Du kan for eksempel starte turen ved «Danseplassen», øverst i Stovnerbakken. Det er gressbanen rett øst for parkeringsplassen som kalles Danseplassen. Navnet kommer av at det ble holdt dansetilstelninger her, kanskje allerede fra ca. 1910. Det sies at ca. 800 ungdommer danset og feiret friheten her våren 1945. Herfra kan du følge gangveien/lysløypa langs kommunegrensen nordover mot Tokerudtjern. Om vinteren er det som regel preparert skiløype på veien. Du kan også gå inn ved Stovnertårnet på Fossumberget for en litt kortere tur.
- For en liten pust i bakken kan du ta turen innom Liastua (235 moh.) Denne koselige stua drives av frivillige fra Høybråten og Stovner idrettslag (HSIL).
- Oldtidsveien, også kalt Pilegrimsleden og Den Trondhjemske kongevei, krysser den mest brukte turveien i Liaskogen, gjerne kalt Lysløypa. Oldtidsveien kommer du enklest inn på fra Stovnertårnet. Du går inn en
bred turvei bak blokkene i Stovnerlia og tar etter snaut 100 meter til venstre, for så å følge turveien nordover ca. 200 meter. Der tar Oldtidsveien av til høyre. Langs denne veien, som veksler mellom å være sti og vei, kan du oppdage mange spennende kulturminner, alt fra gravrøyser til klokketårn og festningsverk. Det er en fin tur over til det gamle huset Knivstikkeren ved Lahaug. Derfra kan du velge å gå tilbake over åsen ved å følge den litt nyere Trondhiemske Kongevei (Marja Olsens vei/Gamle Trondheimsvei), som i dag er en turvei og danner grensen mellom Nittedal og Skedsmo kommuner.
- Det finnes to gapahuker i skogen, Kjerringfred og Gubbero. Disse er hyggelige, sosiale møteplasser hvor man har utsikt over hele dalen og kan tenne bål og kose seg. Begge ligger et par hundre meter øst for kommune-/fylkesgrensen, og begge en snau kilometer i luftlinje fra Stovnertårnet – Gubbero i nordøst og Kjerringfred i sørøst.
- En 260 meter lang steintrapp med 333 trinn, bygget av sherpaer fra Nepal og initiert av seniorgutta i HSIL, ble åpnet høsten 2018 i Liabratten. Fra like ved Liastua fører trappen opp mot gapahuken Gubbero, nevnt i forrige punkt. Underveis opp trappen krysser du fylkesgrensen til Akershus. Høydeforskjellen fra bunn til topp av trappen er 70 meter. Fra toppen er det 175 meter å gå til gapahuken, hvor det nå også finnes en fastmontert kikkert. Utsikten er veldig flott her oppe. Til forveksling er trappen omtrent like lang som gangveien opp i Stovnertårnet, bare vesentlig brattere. Trappen følger langsmed med den tidligere 60-meters hoppbakken ovenfor Liastua, den største av de fire-fem hoppbakkene som var i bruk her til midten av 70-tallet eller senere (stillasene til ovarennene ble revet i 1981).
- Om vinteren kan det lille, barnevennlige alpinanlegget Liabakken, rett nedenfor Liastua, være en fin opplevelse for store og små.
- Stovnertårnet kan være utgangspunkt for skiturer i marka. Du kan også starte ved «Danseplassen» øverst i Stovnerbakken. Det prepareres 2,6 km langrennsløype forbi Liastua og Stovnertårnet. Fra nordenden av løypa kan du komme over i Lillomarka ved å bære skiene ca. 200 meter langs Gamle Trondheimsvei og krysse fotgjengerfeltet på nye Trondheimsveien, og da har du hele løypenettverket i marka innen rekkevidde.
- Like nedenfor Stovnertårnet, kun 100 meter unna, ligger Stovner Ridesenter Øvre Fossum Gård. Hele uken er det åpen gård, der man kan møte dyr og oppleve en gård. På søndager og i enkelte ferier kan barn i følge med voksne få ride på hest. Det er bare å stikke innom.
- Jesperudjordet Aktivitetspark ligger i kanten av Liaskogen, 100 meter unna Stovnertårnet, og er et fantastisk anlegg med blant annet en helårs kunstgressbane. Dessuten finner du en "Stonehenge" klatrepark, en volleyballbane i skogkanten, en trampolinepark, klatrestativer for barn, en huske som heter "Fugleredet", treningsapparater, en scene og et sitteamfi.
- Alle turveier i området bindes sammen på Jesperudjordet, også de som ikke går inn i skogen. Det kan være vel verdt en tur eller flere å følge noen av disse turveiene også, selv om det ikke er en skogstur. Se gjerne kart over Oslos turveier eller informasjon om Alna-vassdraget om du har lyst på en litt lengre tur med utgangspunkt i Stovnertårnet eller Jesperudjordet.
- Det finnes faktisk også en god del spennende natur å oppdage selv i Liaskogen. Dette er verdt minst én tur i seg selv. Nedenfor finner du litt informasjon om dette.
Planter og dyreliv
Flikvalmue, greintungras, åkerforglemmegei, bikkjenever, eseløre, kulekvistlav, sørgekåpe og klokkevintergrønn er eksempler på plantearter du kan finne på din vei gjennom Liaskogen. Du kan også få øye på en markhumle eller en hvitbåndet humleblomsterflue. Her kan du også oppleve våre vanlige hagefugler som kjøttmeis, blåmeis, svarttrost, gråtrost, og kanskje til og med høre en kattugle hvis du er riktig heldig!
Tokerudtjern – myr i byen!
Lengst nord i Liaskogen finner du Tokerudtjern. Tokerudtjern er, foruten å være et tjern, også et område med intakt rikmyr. Såpass sjelden er denne myra, at den har fått status som svært viktig (A-verdi). Her kan du finne de rødlistede og truede bregneartene vasstelg og myrtelg.
Kulturminner
Les mer om kulturminnene i området ved å besøke vårt interaktive historiske kart eller i forbindelse med omtalen av Oldtidsveien.